نورالدین زرین کلک

دسته : تصویرگران
فعالیت : نویسنده ، تصویرگر ، فیلمنامه نویس ، کارگردان ، پژوهشگر ، مدرس ، نقاش

نورالدین زرین‌کلک (زاده ۲۰ فروردین ۱۳۱۶ مشهد)، نویسنده و نگارگر کتاب کودک، فیلم‌ساز انیمیشن است. او سابق بر این رییس آسیفا (انجمن بین‌المللی فیلم های انیمیشن) بوده است .

شرح بانک های اطلاعاتی

نورالدین زرین‌کلک در 20 فروردین 1316 مشهد به دنیا آمد. مادرش امینه بانو اهل باکو و پدرش میرزا محمدخان اهل همدان بود. از طرف پدر، نواده ی میرزا تقی خان، معروف به "مدیر" بنیان‌گذار آموزش نوین در همدان است.  هم او بود که نام "زرین کلک" را برای خاندان خود برگزید. وی از سال ۴۰ تا ۵۰ را به مصور کردن کتاب های درسی و کتاب های جیبی گذراند و سپس به دعوت کانون پرورش فکری به بلژیک رفت تا فیلمسازی پویانمایی را بیاموزد. در سال ۵۳ اولین مدرسه پویانمایی را در ایران تاسیس کرد و سه سال بعد رشته پویانمایی را در دانشگاه فارابی ( دانشگاه هنر امروز) دایر کرد. او از هم‌دوره‌ای‌ های فرشید مثقالی، علی اکبر صادقی، مرتضی ممیز و آراپیک باغداساریان است که در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان سبک و سیاق ساخت فیلم‌های انیمیشن را متحول کردند. او که قبل از فعالیت در کانون در موسسه‌ انتشاراتی فرانکلین برای کتاب‌های درسی نقاشی می‌کشید، به پیشنهاد فیروز شیروانلو از همکاران موسسه‌ فرانکلین، به کانون دعوت شد تا در واحد مصورسازی کتاب‌های کودک و نوجوان به کار بپردازد."کلاغ‌ها" نخستین کتابی بود که برای تصویرسازی به او سفارش داده شد. 

برگزاری جشنواره کودکان و نوجوانان در اواخر دهه‌ 1340، در ساماندهی به بخش امور سینمایی موثر واقع شد و پس از برگزاری نخستین جشنواره (1348) زرین‌کلک به بلژیک اعزام شد تا در آکادمی هنرهای زیبای شهر گان در رشته‌ متحرک‌سازی آموزش ببیند.

تحصیلات: ۱۳۴۱، دکترای داروسازی (دانشگاه تهران)/ 1972، کارگردانی انیمیشن (آکادمی سلطنتی بلژیک)/ 1975، فیلم عروسکی (استودیو ییرژی ترنکا)

آثار،فیلم: ۱۳۴۹، وظیفه ی اول (بلژیک)/ ۱۳۵۰، زمین بازی بابوش (بلژیک)/ ۱۳۵۱، فیلیپو و قطاری از هنگ کنگ (بلژیک)/ ۱۳۵۲، تداعی/ ۱۳۵۲، اتل متل/ ۱۳۵۳، راهی به همسایه/ ۱۳۵۴، دنیای دیوانه دیوانه دیوانه/ ۱۳۵۵، امیر حمزه دلدار و گور دلگیر/ ۱۳۶۱، چشم تنگ دنیادار/ ۱۳۶۵، ابر قدرت‌ها/ ۱۹۸۷-۱۹۹۱، سند باد،(هالیوود، ناتمام)/ ۱۹۹۹، مسکو/ ۱۳۷۸، هویت/ ۱۳۷۸، پود/ ۱۳۸۶، شازده کوچولو/ ۱۳۸۶، در سازمان ملل(دردست تولید)

کتاب و کاریکاتور:۱۳۳۰ تا ۱۳۴۰، کاریکاتور و تصویرسازی برای روزنامه‌ها و مجلات/ ۱۳۴۰ تا ۱۳۴۸، کتاب‌های درسی ابتدائی (اول تا چهارم)/ ۱۳۴۲، چهارراه تمدن‌ها (بخش ایران)/ ۱۳۴۴، افسانهٔ سیمرغ/ ۱۳۴۶، امیرحمزه صاحب قران و مهتر نسیم عیار/ ۱۳۴۷، کلاغ‌ها/ ۱۳۵۱، زال و سیمرغ/ ۱۳۵۲، قصه گل قالی/ ۱۳۵۲، قصه کرم ابریشم/ ۱۳۵۳، نوروزها و بادبادک‌ها/ ۱۳۵۳، کورش شاه/ ۱۳۵۳، وقتی که من بچه بودم/ ۱۳۵۴، زال و رودابه/ ۱۳۵۵، افسانه‌های آسیائی/ ۱۳۶۱، اگر می‌توانستم/ ۱۳۶۵، آ اول الفباست/ ۱۳۶۸، کارخانهٔ همه کاره/ ۱۳۷۴، از آب‌ها/ 1386، قضیه فیل و فنجان.

سایر فعالیت‌های هنری: از ۱۹۷۱ (۱۳۴۹)، عضو انجمن جهانی فیلمسازان انیمیشن (آسیفا)/ از ۱۳۵۱، عضو هیئت داوران فستیوال‌ها و جشنواره‌های ملی و بین‌المللی انیمیشن و تصویرسازی/ ۱۳۵۳، موسس و مدرس اولین مدرسه انیمیشن ایران/ ۱۳۵۶، موسس و مدرس دانشکدهٔ انیمیشن (دانشگاه فارابی)/ ۱۳۵۶، بنیانگذار انجمن فیلمسازان انیمیشن ایران (آسیفاایران)/ از ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۰ (میلادی)، عضو هیئت مدیرهٔ انجمن جهانی فیلمسازان انیمیشن (آسیفا)/ از۲۰۰۳ تا ۲۰۰۶ (میلادی)، رئیس انجمن جهانی فیلمسازان انیمیشن (آسیفای بین‌الملل).

مشخصات بانک های اطلاعاتی
جنسیت : مذکر
جوایز و افتخارات : ۱۳۴۸، کتاب برگزیده سال شورای کتاب کودک ایران برای کتاب افسانه سیمرغ.
۱۳۴۹، نشان بهترین کتاب سال یونسکوی ایران برای کتاب کلاغ‌ها.
۱۹۷۰، نشان بهترین کتاب سال یونسکو (توکیو/ژاپن) برای کتاب کلاغ‌ها.
۱۹۷۱، سیب طلائی بیینال براتیسلاوا (چک اسلواکی) برای کتاب کلاغ‌ها.
۱۹۷۱، جایزه برای مدارس انیمیشن فستیوال بین‌المللی فیلم آنسی. (فرانسه) برای فیلم وظیفه اول.
۱۹۷۱، جایزه کلوتید کوپی/ فستیوال ملی فیلم بلژیک برای فیلم وظیفه اول.
۱۳۵۴، نشان کتاب برگزیده سال (شورای کتاب کودک ایران) برای کتاب وقتی که من بچه بودم.
۱۹۷۵، دیپلم افتخار فستیوال بین‌المللی فیلم سان فرانسیسکو (آمریکا) برای فیلم تداعی.
۱۹۷۶، جایزه بهترین سناریو فستیوال بین‌المللی فیلم سالونیکی (یونان) برای فیلم دنیای دیوانه دیوانه دیوانه.
۱۹۷۶، لوح افتخار فستیوال بین‌المللی فیلم شیکاگو (آمریکا) برای فیلم دنیای دیوانه دیوانه دیوانه.
۱۹۷۶، جایزه نقره فستیوال بین‌المللی فیلم انیمیشن پرتقالبرای فیلم دنیای دیوانه دیوانه دیوانه.
۱۹۷۶، لوح سپاس فستیوال بین‌المللی فیلم قاهره (مصر) برای فیلم دنیای دیوانه دیوانه دیوانه.
۱۹۷۶، جایزه بهترین سناریو فستیوال بین‌المللی اوبرهاوزن (آلمان) برای فیلم دنیای دیوانه دیوانه دیوانه.
۱۹۷۶، دیپلم افتخار فستیوال بین‌المللی فیلم پاریس (فرانسه) برای فیلم دنیای دیوانه دیوانه دیوانه.
۱۹۷۸، دیپلم افتخار فستیوال بین‌المللی فیلم جیفونی (ایتالیا) برای فیلم امیر حمزه دلدار و گور دلگیر.
دیپلم افتخار هانس کریستین آندرسن برای کوشش‌های عمرانه در تصویر سازی کتاب کودک.
۱۹۸۷، لوح تقدیر نمایشگاه کتاب بولونیا (ایتالیا) برای کتاب آ اول الفباست.
۱۳۶۸، جایزه ویژه هیات داوران جشنواره تهران برای فیلم ابر قدرت‌ها.
۱۳۷۸، جایزه ویژه هیات داوران بی ینال بین‌المللی کتاب تهران برای کتاب ملا نصرالدین.
۲۰۰۰، جایزه موزه ایلوستراسیون توکیو (ژاپن) برای کتاب ملا نصرالدین.
۲۰۰۰، عنوان جواهر قرن (بیستم) از فستیوال بین‌المللی فیلم آنسی (فرانسه) برای فیلم دنیای دیوانه دیوانه دیوانه.